Eπετειακή έκθεση ΘΗΛΕΙΑ ΑΡΧΗ στο χώρο τέχνης δ.2024-10-21 - 2024-11-15

Τα έργα ζωγραφικής, σε αυτήν την επετειακή έκθεση, πραγματεύονται την σχέση μας με την Φύση.
Ουτοπικά τοπία θηλυκής ταυτότητας με μυθολογικά σύμβολα, προσφέρουν ένα υποθετικό πρότυπο με αισιοδοξία.
Η Ανίτα Ξάνθου, γεννήθηκε στον Βόλο τον Μάρτιο του 1963. Την πρώτη της ατομική έκθεση παρουσίασε στο Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Εντευκτήριο Βόλου, το 1984.

40 Χρόνια
παρούσα δυναμικά στον χώρο των τεχνών.
Αυτοδίδακτη με το πηγαίο ταλέντο της, έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές και άλλες τόσες περίπου ομαδικές εκθέσεις.
Το ενδιαφέρον της για την Φύση είναι η σταθερά που εμπνέει την δημιουργικότητά της.
Έργα της βρίσκονται σε Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Όταν συναντώ την τέχνη που εμπνέεται από τη φύση αναρριγώ.
Αυτό συμβαίνει με την τέχνη της Ανίτας Ξάνθου.
Η δημιουργός επέλεξε να αποτάξει την απεικόνιση της απομυθοποίησης των καιρών μας, και να συνδιαλεχθεί με τα μυθικά στοιχεία του βουνού πλάι στη φύση, να μάθει από αυτή, να βαθύνει την τέχνη της. Και την ίδια στιγμή να ξεδιπλώσει την ψυχή της μέσα από εικόνες που εκβάλλουν από τη λυρική πολυγλωσσία ενός μαγικού ρεαλισμού, σαν να ερωτοτροπεί ο Klimt με τη Kahlo, όπου η θηλυκότητα συμβολίζει ξανά τη γενεσιουργό δύναμη της γης και αποτελεί τον πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ταυτόχρονα σύμβολα του υγρού στοιχείου, των ανέμων, των φύλλων και των παραμυθένιων όντων ενός βιριδιανού σύμπαντος, δημιουργούν μύθους ζωγραφικών αφηγήσεων που μοιάζουν να λειτουργούν αποτροπαϊκά κόντρα στην βαρβαρότητα των ασφυκτικά εναλλασσόμενων εικόνων του σήμερα, μα και ενοποιητικά, με την ύφανση των θραυσμάτων ψυχής και πνεύματος που η καλλιτέχνιδα τα αδράπτει πριν την σκορπιστούν άσκοπα μέσα στους θρυμματισμένους μας καιρούς.

Η τέχνη της Ανίτας Ξάνθου έχει τον αμέριστο σεβασμό μου καθώς η Θηλεια Αρχή της αποτελεί μια γνήσια πραγματεία της ορμής της δημιουργίας, η οποία μας μεταφέρει ποιητικά πίσω στον καταγωγικό μας τόπο, τη γεμάτη φροντίδα και ίαση, μήτρα της Γης.»

Φαίη Τζανετουλάκου
Ιστορικός και Λάτρης της Τέχνης